Lumilautailu on harrastus, jossa voi todella kokea olevansa vapaa, ja jossa itseään voi haastaa jatkuvasti. Kilpailu onnistuu sekä itseään, että muita vastaan, eikä lautailija näe rinteessä tylsää päivää. Tässä artikkelissa pohdimme niin itsenäisen harjoittelun, kuin seurassa laskemisenkin etuja. Kerromme myös vinkkejä, miten löytää lautailuseura tai lautailukavereita omalta lähialueeltaan.
Itsenäisesti laskiessa saa keskittyä omaan tekemiseen
Joskus voi tuntua siltä, että päivä pelastuu ainoastaan rinteessä, ja silloin haluaa rauhassa keskittyä ainoastaan kruisailemaan rinteitä alas omaan tahtiin – ilman muiden kommentteja. Näinä päivinä itsenäinen laskeminen on mitä parhainta ajanvietettä. Jos rinteeseen on lisäksi mahdollista päästä helposti, on itsenäisen laskemisen etu siinä, että laskemaan voi lähteä koska tahansa. Silloin mitkään aikataulut eivät sido omaa vapaa-aikaa, vaan treenit voi rauhassa jättää välistä, jos siltä tuntuu.
Itsenäisessä laskemisessa oma kehitys saattaa kuitenkin helposti tyssätä paikalleen, ja tällöin lajissa eteneminen on vaikeaa. Jos kuitenkin kokee, että on tyytyväinen omaan laskutasoonsa, eikä tavoitteena ole esimerkiksi ammattilaisuus – vaan ainoastaan hauskanpito ja irtautuminen – voi seurassa laskemisen jättää innokkaammille. Toisaalta kannattaa huomioida myös se, että moni seuralaskija treenaa myös itsekseen, sillä seuran treeniaikoja on usein vähäisesti. Seuraan liittyminen ei siis tietenkään vie pois mahdollisuutta laskea silloin tällöin myös yksin.
Seurassa saa ohjeita ja kavereita
Lumilautailuseuroihin liittyy usein lajin aktiivisia harrastajia, jotka mielellään kehittyvät ja kokeilevat uutta. Seuratoimintaan on mahdollista liittyä myös, vaikka lajia ei ammattilaismielessä harrastaisikaan. Jos kuitenkin haluaa kehittyä lajissa, saada valmennusta ja mahdollisesti jopa tähdätä ammattilaiseksi, on seuroihin liittyminen ehdottomasti kannattavaa. Seurat panostavat valmennukseen ja harjoitteluun muuallakin kuin rinteessä. Näin lautailija voi kehittää myös esimerkiksi lihasvoimaansa, joka taas suojaa loukkaantumisilta ja voi parantaa suoritusta rinteessäkin.
Seurojen yksi parhaimmista eduista on myös sosiaalinen aspekti ja vertaistuki. Laskeminen on hauskaa, ja rinteessä on porukalla mukavaa. Lisäksi myös treenien ulkopuolisina aikoina löytyy helposti laskukavereita, jos rinteeseen ei halua lähteä yksin. Yhteinen päämäärä auttaa tutustumaan ihmisiin, joihin ei ehkä muuten tutustuisi.
Ryhmässä lautaillessa saattaa jopa tulla kokeilleeksi jotain temppua jota ei muuten kokeilisi. Muutaman kaatumisen jälkeen onnistumisen elämys on mahtavaa, mikä on vielä parempaa lautailukavereiden kanssa jaettuna. Seuroista saa myös kontakteja, joilta voi kuulla mahdollisia kisakokemuksia ja oppia uutta.
.:
Miten löytää itselleen lautailuseura?
Jos on kiinnostunut liittymään lautailuseuraan, kannattaa ensin selvittää lähimmässä laskettelukeskuksessa toimivat seurat. Osa seuroista on listattuna Suomen Lumilautaliiton sivustolla, ja sieltä voi itse etsiä tuttuihin paikkoihin sijoittuvia seuroja. Usein myös erilaisten hakukoneiden avulla voi löytää oman lähiseuransa.
Lumilautaseurat kertovat yleensä omilla sivuillaan lisää infoa esimerkiksi jäsenmaksuista ja valmennuskuluista. Jos lisäkysymyksiä herää, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä seuran yhteyshenkilöön. Moni seura järjestää lautailutreenien lisäksi myös muita treenejä, kuten akrobatiaa sisätiloissa. Ennen seuraan liittymistä kannattaa kuitenkin harkita, onko valmis sitoutumaan harrastukseen, sillä seuran jäsenmaksut ovat usein sitovia. Kannattaa myös varmistaa, että laji todella tuntuu omalta ennen seuraan liittymistä.
Jos seuraan liittyminen epäilyttää, tai se tuntuu liian kalliilta, voi esimerkiksi erilaisilta foorumeilta kysellä vinkkejä, tai jopa laskukavereita itselleen. Lautailijat ovat keskimäärin melko aktiivista ja sosiaalista porukkaa, joten yleensä jo pelkästään rinteeseen lähtemälläkin löytää kavereita. Turvallisuus kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä. Vaikka uusi laskukaveri saisikin monet temput näyttämään helpoilta ja yksinkertaisilta, kannattaa pitää järki ja kypärä päässä. Koskaan ei kannata ylittää omaa osaamistaan loukkaantumisen riskillä.