Miten kehittyä hyväksi lumilautailijaksi?

Moni lautailua harrastava kehittyy huomaamattaan vähintäänkin keskitasoiseksi laskijaksi. Usein tasapaino ja keskivartalon hallinta paranee lähes huomaamatta rinteessä vietettyjen tuntien myötä. Talven ensimmäisten lautailukertojen jälkeen lihakset saattavat olla melko kipeät, ja erityisesti seuraavana aamuna sängystä nouseminen voi tuntua kamalalta.

Mutta varsinkin aiemmin aktiivisesti lautailleilla, kroppa palautuu nopeasti. Lihakset tottuvat tuttuun ärsytykseen, kehittyen samalla paremmaksi. Jos omia taitojaan haluaa kehittää kuitenkin hieman keskitasoa kovemmaksi, kannattaa keskittyä lautailun lisäksi monipuolisesti myös muihin aktiviteetteihin.

Pidä kuntoa yllä myös kesällä

Vaikka lautailemaan ei pääsisikään kesällä, ei urheilua missään nimessä tarvitse lopettaa. Omaa kuntoaan voi ylläpitää mitä erilaisimmilla lajeilla myös kesällä. Esimerkiksi viime vuosina Suomeen rantautunut hittilaji suppailu on erinomaista tasapainon ylläpidon kannalta. Se on helppo ja edullinen laji, etenkin jos sattuu asumaan veden lähellä.

Myös surffaus kehittää erinomaisesti samoja lihaksia ja hermotusta, joita myös lautailussa tarvitaan. Tosin aaltojen vähäisyys saattaa Suomessa olla melkoinen haaste. Lisäksi erilainen lihaskuntoharjoittelu yhdistettynä aerobiseen harjoitteluun auttaa kehoa ylläpitämään tiettyjä lihasryhmiä, joita tarvitaan lautailussa.

Panosta palautumiseen

Sekä kesällä, että talvella kannattaa myös muistaa että palautuminen on aivan yhtä tärkeä osa treeniä kuin aktiivinen liikkuminen. Palautuminen on merkityksellistä erityisesti lautailussa, koska hermosto kehittyy oppimaan uutta toimintaa esimerkiksi temppuja opetellessa. Siksi aktiivisen harjoittelun lisäksi tarvitaan myös lepopäiviä, sekä riittävästi hyvälaatuista unta.

Unessa aivot puhdistavat itseään kuona-aineista, ja uusien asioiden oppiminen helpottuu hyvän yöunen myötä. Jos opettelee esimerkiksi uutta temppua, kannattaa siis panostaa uneen ja välttää unen laatua heikentäviä tekijöitä, kuten kahvia, alkoholia ja elektroniikkaa ennen nukkumaan menoa. Myös lihakset palautuvat paremmin hyvin nukutun yön jälkeen. Myös terveellinen ja riittävän ravitseva ruoka on olennainen osa palautumista, ja se auttaa sekä lihasten, että hermoyhteyksien kehityksessä.

Älä treenaa pelkästään lautailua

Talvella rinteeseen meneminen on luonnollisesti ykkösprioriteetti, mutta silloinkin kannattaa jättää aikaa myös muuhun treenaamiseen, mikäli haluaa kehittyä. Lautailija tarvitsee monipuolisesti eri ominaisuuksia, joista osaa voi kehittää myös rinteen ulkopuolella. Tällaisia ovat esimerkiksi liikkuvuus ja hyvä hermojen hallinta. Näitä molempia on mahdollista kehittää esimerkiksi joogan ja pilateksen avulla. Harjoituksiin voi yhdistää myös meditaatiota, joka saattaa auttaa hallitsemaan omia hermojaan erityisesti silloin, kun jokin asia pelottaa, tai laskemisesta ei meinaa tulla mitään.

Erityisesti runsaasti temppuja tekevän lautailijan nivelet saattavat myös olla kovilla, joten välillä voi olla hyvä lepuuttaa niveliä esimerkiksi uinnin tai vesijuoksun parissa. Myös sali- ja trampoliinitreenit antavat mahdollisuuden kehittää omaa lihaksistoa. Esimerkiksi voltteja voi harjoitella siten, että niitä ei tarvitse kokeilla ensimmäisiä kertoja rinteessä. Omaan terveyteen kannattaa kiinnittää huomiota, eikä loukkaantuneena tai kipeänä pidä koskaan harjoitella, sillä se voi pahimmillaan johtaa kierteeseen, jossa kehitys loppuu ennen aikojaan.

Liity lautailuseuraan

Lautailuseuroissa on mahdollista päästä harjoittelemaan porukalla. Seuroilla on valmentajia ja muita kokeneita laskijoita, joilta on mahdollista saada valmennusta ja vinkkejä omaan lautailuunsa. Seurassa on usein myös mukava käydä lautailemassa varsinkin, kun kokoonnutaan tutulla porukalla, ja kaikilla on yhteinen mielenkiinnon kohde. Seurassa on myös helpompi lähteä rinteeseen huonommallakin säällä, ja kavereita löytyy hyvin todennäköisesti myös rinteiden ulkopuolisiin treeneihin sekä vapaa-aikaan.