Lumilautailu on yksi seuratuimpia kilpailulajeja

Lumilautailussa on mahdollista kilpailla useassa eri osa-alueessa, ja laji kuuluukin talviolympialaisissa monen suosikkeihin. Lumilautailun viehätys perustuu osaltaan siihen, että lajia on helppo ja miellyttävä seurata, vaikka itse ei olisi lautailua koskaan kokeillut. Katselijalle se on melko esteettinen ja vauhdikas laji. Sitä tuntematonkin ymmärtää, kuinka paljon taitoa vaatii pyörähtää vauhdissa kaksi, tai jopa kolme kierrosta oman akselinsa ympäri. Sitten laskeutua vauhdissa ja tasapainossa alas, korjata menosuunta mahdollisimman hyväksi ja valmistautua seuraavaan temppuun.

Lautailussa järjestetään runsaasti kilpailuja

Ammattilumilautailijat jakautuvat melko usein niihin, jotka kilpailevat aktiivisesti, sekä niihin, jotka käyttävät aikansa mieluummin esimerkiksi lautailuelokuvien kuvaukseen tai vapaalaskuun. Suurin osa lautailijoista tekee molempia, mutta usein painotus siirtyy ennemmin tai myöhemmin suuntaan tai toiseen.

Lautailussa on runsaasti eri sarjatason kilpailuja. Olympialaiset ovat yksi näistä kilpailuista. Moni niin sanotuista old school-lautailijoista on ollut jopa hieman näreissään lumilautailun siirtymisestä olympialajiksi. Heidän mielestään kilpailu ei ole lajin ydin, vaan lautailijoiden keskuudessa tulee korostua keskinäinen tunnelma. Laji nähtiinkin pitkään eräänlaisena vaihtoehtolajina. Olympialaisten mukana laji sai tarkemmat säännöt sekä lajiliiton, jotka eivät olleet kaikille mieleen.

Mutta oli oma kanta mikä hyvänsä, on olympialaisia ja muita lautailukilpailuja mahdollista seurata eri lähteistä, ja niistä voi myös halutessaan lyödä vetoa. Vedonlyönnissä eteenpäin auttaa App Unibet, jonka avulla omat vetonsa saa kätevästi liikkeelle puhelimella ilman, että täytyy erikseen kirjautua Unibetin sivuille.

Olympialaisten lisäksi yksi merkittävimpiä lumilautailukilpailuita on WST eli World Snowboard Tour, johon kuuluu useita eri kilpailuja. WST tunnettiin aiemmin nimellä TTR eli Ticket To Ride-kiertue. WST kestää koko kauden ja voittaja kruunataan lopussa sen perusteella, kuka on kerännyt eniten pisteitä kilpailuista. Omia pisteitä voi siis kerryttää voitoilla ja aktiivisella osallistumisella. Tarkoituksena on säilyttää lumilautailussa sen hauskuus, ja viedä lajia eteenpäin turvallisella tavalla.

WST:n taustalla on varsinaisia legendoja, sillä sen perujaksi on mainittu Terje Håkonsen, Drew Stevenson ja Reto Lammi. Terje Håkonsen on lajin parissa melkoinen legenda, ja hän oli yksi lumilautailun pioneereista 90-luvulla. Håkonsenin mukaan on nimetty myös hänen keksimänsä temppu Hakon flip. Suomalainen lumilautailija Peetu Piiroinen voitti WST-kiertueen kolmena vuotena peräkkäin kausina 2008-09, 2009-10 ja 2010-11. Myös suomalainen Enni Rukajärvi voitti naistensarjan kautena 2009-10. Rukajärvi ja Piiroinen ovat myös molemmat olympialaisten hopeamitalisteja.

Lautailun osa-alueet

Lumilautailussa kilpaillaan erityisesti freestylessä ja ratalaskussa. Ratalasku on usein hieman erillään, ja siellä näkee harvoin freestylelaskijoita. Ratalaskijat eivät puolestaan yleensä osallistu freestylekisoihin ammattilaistasolla. Ratalaskussa lasketaan nimensä mukaisesti merkittyä rataa pitkin, ja ensimmäisenä maaliin tullut voittaa.

Freestylessä on useampi osa-alue, joista kilpailuissa on nähty slopestyle, big air ja halfpipe. Slopestyle koostuu usein pitkästä rinteestä, jossa on useamman hyppyrin lisäksi myös raileja, eli kaiteita ja bokseja, joissa laskija voi näyttää taitojaan. Jokaisen laskijan saama pistemäärä koostuu tempuista tulevien pisteiden yhteissummasta. Kisoista riippuen jokaisella laskijalla on yhdestä kolmeen yritystä eli runia, joista paras otetaan huomioon.

Half Pipessä lasketaan lumikourua, joka vaihtelee kooltaan kisoista riippuen. Laskija laskee kourun läpi, tehden muutaman tempun sen mukaan miten vauhti ja koordinaatio riittää. Tuomaristo antaa kokonaisuuden perusteella oman pistemääränsä. Big Air kilpailuissa on puolestaan yksi suurikokoinen hyppyri, josta jokainen laskija hyppää kerran. Big Air kilpailuissa laskijoilla on käytettävissä useampi runi, josta paras huomioidaan. Tuomarit antavat lautailussa pisteensä temppujen vaativuuden, tyylin ja kokonaisuuden mukaan.

Suomessa lautailu on suosittua

Lumilautailun suosio Suomessa on melko vakaata, ja lajiin onkin melko hyvät harrastusmahdollisuudet lähes joka paikassa. Suuri osa lautailijoista on harrastajia, mutta myös suomalaisia ammattilautailijoita on maailmalla useita. Moni jo uransa lopettanutkin on edelleen tekemisissä lautailun kanssa, esimerkiksi tekemällä sponsoreiden kanssa yhteistyötä, tai valmentamalla muita lautailijoita. Suomalaiset ovat voittaneet lajissa runsaasti erilaisia arvokisoja, ja uusia nuoria ammattilaisia nousee esiin melko tasaiseen tahtiin.